Geschiedenis van zeilschip Spartivento - Zeilschip Spartivento, traditioneel zeilen in Zeeland en Zuid-Holland

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:


Geschiedenis van zeilschip Spartivento

Zeilschip Spartivento is met een lengte van 29 meter en een breedte van 6,15 meter op 14 februari 1908 gebouwd als ijzeren aakschip, genaamd Alpha, aan de werf van J. Vos te Groningen. Ze vervoerde van oudsher goederen van het vaste land naar de vijf waddeneilanden.

Toen de motorschepen de overhand kregen, is het schip gemotoriseerd. In de '70 jaren is het schip teruggebracht in originele staat en in gebruik genomen als zeilend passagiersschip. Ze is nu één van de grootste éénmast getuigde klassieke zeilschepen in Nederland.

Door het ingebruik nemen als zeilend passagiersschip is de Spartivento nu één van de schepen uit de Bruine Vloot. Deze benaming vindt zijn oorsprong in de kleur van de zeilen op deze schepen. De zeilen op deze schepen hadden een bruine kleur, doordat de zeilen getaand werden (tanen = het conserveren van het zeil, touw of visnet) om verrotting tegen te gaan. Dit tanen geeft een bruine kleur aan het behandelde materiaal. Tegenwoordig hebben veel zeilschepen witte zeilen, omdat rotten geen bedreiging meer vormt en witte zeilen vaak mooier gevonden worden en een betere bescherming vormen tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling.

 
Spartivento, hier nog Rival genaamd.
 
 
Weeronline.nl - Meer weer in Numansdorp
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu